2 GRATIS MYSTERY MEALS CODE: MYSTERY - GELDIG VANAF €90

Wat is droogtrainen

Droogtrainen is een populaire term in de wereld van krachttraining en fitness. Het verwijst naar het proces waarbij je je lichaamsvetpercentage verlaagt om je spierdefinitie te verbeteren. Veel bodybuilders en fitnessers kiezen ervoor om te droogtrainen voor speciale gelegenheden zoals de zomer of een fotoshoot, omdat het helpt om een strakker, gespierder lichaam te krijgen. In deze blog leggen we uit wat droogtrainen precies inhoudt, hoe je dit het beste kunt aanpakken, en waarom de juiste voeding en training essentieel zijn voor succes.

Wat is cutten?

Droogtrainen is een combinatie van vetverlies en spierbehoud, waarbij je je vetpercentage verlaagt zonder spiermassa te verliezen. Dit wordt meestal bereikt door een calorietekort te creëren—je eet minder calorieën dan je verbrandt—terwijl je tegelijkertijd je eiwitinname hoog houdt en regelmatig krachttraining doet. Het doel van droogtrainen is om spieren beter zichtbaar te maken door het vet eromheen te verminderen. Veel fitnessers kiezen voor droogtrainen om hun lichaamsdefinitie te verbeteren en een ‘droge’ look te krijgen.

Het verschil tussen droogtrainen en bulken

Het verschil tussen droogtrainen en bulken draait om je calorie-inname en het doel van je fitnessprogramma. Bij bulken eet je meer calorieën dan je verbrandt om spiermassa op te bouwen, terwijl je bij droogtrainen of cutten juist minder calorieën eet om vet te verliezen. Eigenlijk is er altijd een bulkfase en een cutfase om zowel spiergroei als vetverlies te maximaliseren. Dit wordt ook wel de “bulk vs cut” cyclus genoemd, waarbij je eerst spieren opbouwt (bulken) en vervolgens vet verliest om je spierdefinitie te verbeteren (cutten). Je wilt als het ware laten zien wat je hebt opgebouwd tijden het bulken.

Voorbeeld voedingsschema voor droogtrainen

Bij het droogtrainen is het belangrijk om maaltijden te kiezen die je helpen om je calorie-inname onder controle te houden zonder dat je essentiële voedingsstoffen mist. Hierbij een voedingsplan van 2250 Kcal met maaltijden van Prep The Food erin verwerkt om je een voorbeeld te geven wat mogelijk is. Let op: voor de een is dit een perfect schema om af te vallen maar voor de ander is dit een schema om aan te komen. Dit hangt natuurlijk sterk af van het totaal aantal calorieën dat je nodig hebt.

Met dit schema heb je 3 eetmomenten, wat voor de meeste mensen wel haalbaar is. Daarnaast heb je ook nog eens 2x een snack moment waarbij je iets kleins eet. In dit schema kan je er zelf voor kiezen om de amandelen te vervangen met iets anders omdat de amandelen alleen al 300 Kcal bevatten.


Tips voor het droogtrainen

Droogtrainen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kun je je doelen effectief bereiken. Hier zijn vijf tips om succesvol te droogtrainen:

  1. Creëer een matig calorietekort: Te veel calorieën besparen kan leiden tot spierverlies en vermoeidheid. Houd je tekort matig, bijvoorbeeld 300-500 calorieën onder je onderhoudsniveau of houd een bepaald percentage aan.
  2. Focus op Eiwitten: Zorg voor een hoge eiwitinname om spierverlies te voorkomen. Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel en groei, vooral tijdens een calorietekort.
  3. Blijf sterk trainen: Krachttraining is cruciaal om je spiermassa te behouden. Vermijd het verminderen van de intensiteit van je trainingen, ook al eet je minder. Hoe minder intensief de trainingen zijn, hoe groter de kans op spierverlies.
  4. Vermijd ultra-bewerkte voedingsmiddelen: Ultra-bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak lege calorieën en weinig voedingsstoffen. Kies voor hele, onbewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen.
  5. Monitor je voortgang: Houd je voortgang bij door regelmatig je lichaamsvetpercentage en spiermassa te meten. Dit helpt je om je schema indien nodig aan te passen. Zolang je niets aanpast, loop je op een gegeven moment vast.

Droogtrain mythen en misverstanden

Er zijn veel mythen en misverstanden over droogtrainen die kunnen leiden tot frustratie en tegenvallende resultaten. Hier zijn enkele veelvoorkomende mythen:

  1. “Je moet extreem diëten”
    Een extreem dieet kan leiden tot spierverlies en andere gezondheidsproblemen. Een geleidelijke, goed uitgebalanceerde aanpak is veel effectiever en gezonder.
  2. “Meer herhalingen voor meer spierdefinitie”
    Dit is onjuist. Voor hypertrofie word een reprange van tussen de 5 en 15 herhalingen aangeraden.
  3. “Cardio is de enige manier om vet te verliezen”
    Hoewel cardio helpt bij vetverlies, is krachttraining cruciaal om spiermassa te behouden en zelfs op te bouwen tijdens het droogtrainen. Cardio is wel handig als je niet minder wilt eten dan dat je al doet. Op deze manier kan je in plaats van calorieën beperken door minder te eten, lekker blijven eten en meer te bewegen.
 

Droogtrain maaltijden van Prep The Food

Bij droogtrainen is het belangrijk om maaltijden te kiezen die je helpen om je calorie-inname te beheersen zonder dat je essentiële voedingsstoffen mist. Prep the Food biedt kant-en-klare maaltijden die perfect passen in een droogtrain dieet. Natuurlijk zijn dit geen speciaale wonderlijke maaltijden die je ineens droger maken, maar de samenstelling van deze maaltijden zorgen ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt dan bij andere maaltijden. Wij beschouwen een maaltijden die geschikt is om droog te trainen een maaltijd van 500 calorieën of minder met minimaal 25gr eiwitten. Hier 5 voorbeelden:

  1. Gehakt Zoete Aardappelen Groente
  2. Marokkaanse Kip Aardappel Groente
  3. Kip Surinaamse Rijst Groente
  4. Kip Shoarma Groentemix
  5. Zalm Teriyaki Rijst Groente

Conclusie

Droogtrainen is een effectief proces om je spierdefinitie te verbeteren en vet te verliezen, maar het vereist een zorgvuldige aanpak. Door je te richten op een uitgebalanceerd dieet, consistente krachttraining, en realistische doelen, kun je met succes je lichaam transformeren. Gebruik de tips en voorbeeldmaaltijden uit deze blog om je droogtrainreis te beginnen en overweeg de kant-en-klare maaltijden van Prep the Food om je voedingsbehoeften te ondersteunen tijdens dit proces.

Registreren

Registreer je nu en maak een persoonlijke Prep Account

Of

Inloggen

Registreren


Door een account aan te maken kunt u sneller en makkelijker bestellen. Daarnaast kunt u uw eerdere en huidige bestellingen eenvoudig bekijken. Meer informatie leest u in ons privacy beleid.

Coupon gekopieerd

Inloggen

Login met je persoonlijke Prepthefood account

Of

Inloggen

Registreren


Door een account aan te maken kunt u sneller en makkelijker bestellen. Daarnaast kunt u uw eerdere en huidige bestellingen eenvoudig bekijken. Meer informatie leest u in ons privacy beleid.

Nog geen Prep Account?

Registreer binnen een paar stappen en creëer je eigen Prep Account voor persoonlijke aanbiedingen en acties.